Planuri și promisiuni

Planuri și promisiuni

Programele electorale ale partidelor la alegerile naționale (2008) și europene (2009)
Ediție: 
I
ISBN : 
978-606-92680-6-3
Data publicării: 
2010
Format: 
B5 (170x240mm)
Nr. pagini: 
430
List price: 0.00 lei
34.00 lei
Price: 34.00 lei

Detalii

Descriere

Deși astfel de volume au o tradiție îndelungată în spațiul editorial occidental, este pentru prima dată în România când programele electorale elaborate de partide nu rămân la stadiul de simple declarații de intenție, ci devin un instrument de analiză și de evaluare a activității politicienilor utilizabil peste timp. Coordonat de doi tineri politologi cu o bogată activitate publicistică, volumul se bucură de rigoare academică, păstrând totodată nealterate documentele partidelor.
De ce este util să avem la dispoziție un volum care reunește programele electorale prezentate la cele mai recente alegeri?
1. Cetățenii dispun de o sursă completă de informare cu privire la principalele dimensiuni de politici publice pe care partidele își articulează discursul. Astfel, aceṣtia pot judeca dincolo de promisiunile din campania electorală și pot verifica implementarea programelor în timpul petrecut la guvernare. Simultan, respectivele evaluări pot constitui baza unor decizii pentru ulterioarele alegeri.
2. Partidele și politicienii au oportunitatea comparării ofertelor politice făcute alegătorilor de către contracandidați. În funcție de acestea, își pot adapta discursul și strategiile electorale viitoare. Mai mult, noii competitori au ṣansa de a îṣi forma o imagine completă asupra temelor ṣi abordărilor de politici publice neexploatate deloc sau neexploatate suficient anterior, pentru a maximiza impactul mesajelor lor asupra alegătorilor.
3. Mediul academic are la dispoziție o sursă de date unică. Accesul la programele electorale permite efectuarea unor analize de conținut, observarea opṭiunilor de politici asumate sau cuantificarea integrării partidului în categorii ideologice coerente.

În aceeași colecție

 • Sergiu Gherghina, Mihail Chiru
  Declaraţii de interese sau proiecţii de politici publice?
 • Ernesto Laclau
  Despre gândirea populistă
 • Chantal Mouffe
  Despre politic
 • Rod Hague, Martin Harrop
  Guvernământ şi politici comparate
 • Rein Taagepera, Matthew Sobert Shugart
  Mandate şi voturi
 • Neill Nugent
  Guvernământ şi politică în Uniunea Europeană
 • Wendy Brown
  Reglementarea aversiunii
 • Giovanni Sartori
  Partide și sisteme de partide